Domácí Sport Dejte létu šťávu

Dejte létu šťávu

847
0
Sdílejte

Dejte létu šťávu!

Léto, to je slunce, ovoce, koktejly a další osvěžující nápoje. Stále populárnější se mezi lidmi stávají čerstvé ovocné a zeleninové šťávy vymačkané přímo z plodů. Jsou nejen osvěžující, ale také zdravé. Jsou zdrojem nejen vitamínů a enzymů. Enzymy nám pomáhají s trávením a vstřebáváním potravy. Šťávami z čerstvého ovoce dostanete do těla kromě enzymů i potřebné cukry a uhlovodany. Ovocné šťávy jsou také velmi prospěšné jako čističi našeho těla. Jedno jablko denně a nepotřebujete doktora, říká jedno přísloví a u šťáv to platí dvojnásob. Podobně jsou na tom i šťávy ze zeleniny. Ty zase obsahují důležité aminokyseliny, minerály, soli, enzymy a vitamíny, což jsou všechno látky nezbytné pro naše tělo. Jsou proto ideální pro ty, kdo si jinak svou životosprávu příliš nehlídají a jedí spíše nezdravě. Čerstvé zeleninové šťávy zásobují tělo živými elementy a vitaminy, kterých je jinak ve většině vařených nebo tepelně zpracovaných potravinách nedostatek.  Ovšem všechny šťávy se musí pít čerstvé. Jsou velmi dobře stravitelné, váš organismus je vstřebá už za deset až patnáct minut po vypití. Obnovují a vyživují buňky, tkáně, žlázy a orgány. Je vědecky dokázáno, že doplnění naší stravy syrovými ovocnými a zeleninovými šťávami je tou nejlepší a nejrychlejší metodou, jak dodat tělu všechny účinné látky, kterých se mu nedostává. Tělo je přijímá velmi lehce a rychle a nezatěžují trávicího ústrojí. K výrobě šťávy stačí i běžný odšťavňovač.

Věděli jste že?    

  • Šťávu můžete vyrobit nejen z ovoce nebo zeleniny, ale například také z mořských řas, listů hořčice, tuřínu, pampelišek nebo šťovíku
  • Vůbec nejvhodnější nápoj do extrémních veder je celerová šťáva kvůli vysokému obsahu chloridu sodného
  • Ideální pro výrobu šťávy jsou hydraulické odšťavňovače založené na bázi lisu, ale používat lze samozřejmě i domácí roboty fungující na bázi odstředivky
  • Šťáva není koncentrát, právě naopak. Například popcorn je o 2100% koncentrovanější, než šťáva z jablek, bílý cukr o 4600% než šťáva z karotky
  • Nejlepší pro lidský organismus je vypít dva litry ovocné nebo zeleninové šťávy denně

 

Největším odborníkem a zároveň propagátorem v oblasti ovocných a zeleninových šťáv byl  Dr. Norman Walker z USA. Napsal na toto téma  bezpočet knih a vědeckých prací, ale i populárních článků. Dožil se neuvěřitelných 116 let, svou poslední knihu napsal tři roky před smrtí. „Vůbec mě nevadí říkat lidem, jak jsem starý. Věk se mě netýká. Neměl jsem nikdy pocit, že stárnu,“ řekl v jednom rozhovoru Walker. 

Sdílejte
Předchozí článekTramtarie & Na Cucky
Další článekŠaty ve fejetonu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here